Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

One Hit Wonder



Η ζωή είναι πολύπλοκη. Δεν είναι απλή. Το ίδιο και η μουσική. Υπάρχουν καλλιτέχνες που κτίζουν την καριέρα τους σιγά σιγά . Οι Beatles κόλλησαν πολλά ένσημα στο μουσικό ΙΚΑ, στα κλαμπάκια πριν γίνουν διάσημοι. Πολλές φορές  όμως εμφανίζεται από το πουθενά ένας καλλιτέχνης, κάνει πάταγο με ένα τραγούδι και μετά εξαφανίζεται. Το φαινόμενο ονομάζεται «One Hit Wonder» (θαύμα μιας επιτυχίας). Η ιστορία της μουσικής είναι γεμάτη τέτοια φαινόμενα.
Αν παραβλέψουμε τα κατασκευάσματα της μουσικής βιομηχανίας, που με την έντονη διαφήμιση και το επίμονο promotion σπρώχνει ατάλαντους στην κορυφή, (που είναι και φυσικό μετά να εξαφανιστούν), οι υπόλοιποι δεν είναι χωρίς αξία. Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν ταλέντο, επόμενα τραγούδια τους είναι ισάξια, αλλά η επιτυχία, τους γυρνάει την πλάτη οριστικά και αμετάκλητα.
Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τις αιτίες. Ίσως αυτό το φαινόμενο να είναι η απόδειξη ότι η επιτυχία οφείλεται σε πολλά πράγματα και όχι μόνον στο ταλέντο.
Ας δούμε μερικές περιπτώσεις.


1970     Ένας νεαρός μουσικός ο Jeff Christie δίνει στους (διάσημους τότε) Tremeloes ένα τραγούδι του, το «Yellow River». Οι Tremeloes το ηχογραφούν αλλά δεν το βγάζουν σε δίσκο γιατί  ήταν πρόσφατη η επιτυχία τους "Call Me Number One" και διότι πίστευαν ότι το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν πολύ pop  για το προφίλ του group. Ο παραγωγός τους αφαιρεί τα φωνητικά και βάζει τον Jeff Christie να τραγουδήσει το τραγούδι. Αποτέλεσμα, μια παγκόσμια επιτυχία που πούλησε τρία εκατομμύρια δίσκους. Παρά την επιτυχία και παρά τις συνεχείς προσπάθειες (έβγαλαν 6 άλμπουμ) οι  Christie δεν μπόρεσαν να ξανακάνουν επιτυχία.

1970   Ένα τραγούδι δονεί σχεδόν όλη την Ευρώπη. Είναι το «Sympathy» των Rare Bird. Μόνο στην Γαλλία πουλάει 500.000 δίσκους. Στην Ελλάδα ακούγεται παντού.  Στην Ιταλία φτάνει στο Νο2. Παραδόξως στην πατρίδα των Rare Bird (Αγγλία) δεν έχει ανάλογη επιτυχία, φτάνει μέχρι το Νο 27 του Top 100. Η συνέχεια; Τίποτε. Αν και οι Rare Bird έβγαλαν συνολικά 5 άλμπουμ, βυθίστηκαν στην αφάνεια.


1972   Ένα ινστρουμένταλ κομμάτι σαρώνει σε όλο τον κόσμο. Είναι το Popcorn των Hot Butter. Ρυθμικό, απλό λιτό και στιβαρό εξαπλώνεται με ταχύτητα αστραπής. Πουλάει δύο εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.Η συνέχεια δεν είναι τόσο καλή. Οι Hot Butter βγάζουν μερικούς δίσκους αλλά παραμένουν στην αφάνεια.  Το παράξενο είναι ότι το Popcorn είναι διασκευή. Είναι σύνθεση του Gershon Kingsley ο οποίος το πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 χωρίς καμμία επιτυχία.


1988  Ένα παράξενο τραγούδι με έναν αισιόδοξο τίτλο γίνεται παγκόσμια επιτυχία. Γίνεται Νο 1 σχεδόν σε όλο τον κόσμο και κερδίζει το Grummy για το τραγούδι της χρονιάς.Είναι το « Dont worry, be happy» του Bobby McFerrin. Λέμε παράξενο γιατί το τραγούδι ηχογραφήθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα όργανο (ντραμς, κιθάρες κλπ.) . Ο ίδιος ο τραγουδιστής μιμείται όλα τα όργανα. Ο Bobby McFerrin δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να επαναλάβει την επιτυχία και στράφηκε σε άλλες καλλιτεχνικούς δρόμους.

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Μας διδάσκει ένα πράγμα όμως, συνταγές να φτάσει κανείς στην επιτυχία υπάρχουν πολλές. Η δυσκολία είναι να παραμείνεις εκεί. Για να εξασφαλίσεις την άδεια παραμονής χρειάζονται και άλλα πράγματα εκτός από το ταλέντο.

1 σχόλιο:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=k8zmkzshUvE

    Πολύ σωστά μας τα λέτε εδώ και διάβαζοντάς το θυμήθηκα και το "Something in the air" των Thunderclap Newman, που ήταν ένα project του Pete Townshend των Who, ωραίο τραγούδι και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή