Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τραγούδια και Ιστορίες


vipseats.com

1975. Οι Rolling Stones φιλοξενούνται στη βίλλα του Andy Warhol στο Long Island. Εκεί κοντά βρίσκεται ένα ξενοδοχείο το Memory Motel (σας θυμίζει κάτι;). Οι Stones μερικά βράδια ξεδίνουν στο μπαρ του ξενοδοχείου. Κάπου εκεί κοντά γυροφέρνει και η Carly Simon που εκείνη την εποχή τα είχε με τον Jagger (κατ’ άλλους υπήρξε μόνον ένα one-night-stand).
Λίγους μήνες μετά (Απρίλιος 1976) κυκλοφορεί το άλμπουμ των StonesBlack & Blue”. Επειδή εκείνη την εποχή οι Stones έψαχναν για κιθαρίστα αντικαταστάτη του Mick Taylor, στο άλμπουμ συμμετέχουν πολλοί γνωστοί μουσικοί. Αυτό επιδρά (υποσυνείδητα;) στους Stones  και τους κάνει να πειραματίζονται με διαφορετικά μουσικά είδη όπως το Disco/Funk (Hot Stuff), η Reggae (Cherry Oh Baby) και η Jazz (Melody). Οι κριτικοί διχάζονται. Πολλοί κατακρίνουν αυτή την ανάμιξη διαφορετικών μουσικών ειδών, άλλοι την επαινούν. Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά κομμάτια αν δεν ήταν η χαρακτηριστική φωνή του Jagger δύσκολα θα αναγνώριζε κανείς ότι πρόκειται για τους Stones.
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ και το πιο πολυσυζητημένο είναι το «Memory Motel». 

Μια όμορφη μπαλάντα που δύσκολα θα την κατέτασσε κάποιος σε συγκεκριμένο είδος μουσικής. Εκτός από την τραχύτητα στους στίχους λίγα πράγματα θυμίζουν  Stones.
Το τραγούδι είναι προφανές ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένη γυναίκα. Έχουν γραφεί πολλά για το ποια είναι αυτή η γυναίκα. Πολλοί λένε ότι η «Hannah honey» που ήταν «a peachy kind of girl» και που «Her eyes were hazel αnd her nose were slightly curved» και ήταν «a honey of a girl» και «her teeth were slightly curved» δεν ήταν άλλη από την  Carly Simon
Τι επάγγελμα έκανε η μυστηριώδης γυναίκα; Μας το λέει η ίδια στο τραγούδι όταν τη ρωτάνε που πάει. «Back up to Boston I'm singing in a bar»

Μην ξεχνάμε και το κερασάκι στην τούρτα. Το 1972 η Carly Simon έγραψε το «Youre so vain» που μέχρι σήμερα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό σε ποιόν αναφέρεται. Έχουν αναφερθεί πολλά ονόματα, αλλά μαντέψτε ποιός είναι ο βασικός ύποπτος; Ναι, ναι, καλά το μαντέψατε για τους περισσότερους βασικός ύποπτος είναι ο Mick Jagger που έκανε και backing vocals στο τραγούδι.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο στίχος από το Memory Motel
She took my guitar and she began to play
She sang a song to me
Stuck right in my brain  

είναι έμμεση αναφορά στο «Youre so vain».
                                                                                                                                        
                                                                                                                                                     "R"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου