Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Φωτογραφικά ταξίδια


Σχεδόν από παιδί με μάγευε η τέχνη της φωτογραφίας. Χανόμουν ώρες ολόκληρες σε μαγευτικά τοπία που πίστευα ότι κάποια μέρα ίσως επισκεφτόμουν. Μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω ότι οι φωτογραφίες που μου άρεσαν είναι ρετουσαρισμένες [Άγιο Photoshop], αλλά και πάλι -μέσα στην αφέλειά μου- σκεφτόμουν ότι τα τοπία αυτά θα είναι το ίδιο σαγηνευτικά και στην πραγματικότητα. Ίσως τα χρώματα να μην είναι τόσο έντονα, ίσως να υπάρχουν μερικά καλώδια, αλλά τέτοια τοπία πρέπει να υπάρχουν τριγύρω μας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ζήλεψα τους φωτογράφους που πέτυχαν αυτά τα φοβερά τοπία την κατάλληλη στιγμή της ημέρας με τον κατάλληλο ουρανό. Νόμιζα ότι όλοι αυτοί οι φωτογράφοι γυρνάνε τον κόσμο πηγαίνοντας σε μέρη σχεδόν ανεξερεύνητα, αποτυπώνοντας με τη μηχανή τους τις ομορφιές του πλανήτη. Πόσο λάθος έκανα!

Χτες όλα αυτά τα όνειρα διαψέυστηκαν. Πολλές [ίσως οι περισσότερες] φωτογραφίες που ζήλευα, δεν είναι απλά ρετουσαρισμένες. Είναι τελείως ψεύτικες. Τι εννοώ; Δεν είναι καν πραγματικά τοπία, παρά μόνο μακέτες κατάλληλα φωτισμένες. Για του λόγου το αληθές δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες:

 
 

 

 

 
 

 

 


 
 

Σε κάποιες από αυτές καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά [λόγω κλίμακας], αλλά και πάλι μέχρι τώρα θεωρούσα ότι είχε να κάνει με την επεξεργασία στο Photoshop. Σίγουρα υπάρχουν και οι φωτογράφοι που όντως φωτογραφίζουν υπαρκτά τοπία και ίσως κάποιοι από αυτούς κάνουν ελάχιστες επεμβάσεις με προγράμματα. Πάντως μετά από αυτή την "ανακάλυψη" νιώθω πολύ καλύτερα για τις δικές μου φωτογραφίες! Εσείς;

υγ οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι του Matthew Albanese. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και για το πως έφτιαξε τις μακέτες [ο άνθρωπος χρησιμοποίησε μέχρι και φτερά στρουθοκαμήλου, μαγειρεμένη ζάχαρη, οδοντόκρεμα κ.α.]  εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου