Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αντιγραφές, μιμήσεις και ομοιότητες



Νοέμβριος 1970. Ο George Harrison κυκλοφορεί το πρώτο του LP μετά την διάλυση των Beatles με τίτλο «All Things Must Pass». Ίσως ο τίτλος να είναι συμβολικός « Όλα πρέπει να τα ξεπερνάμε».
Από το LP αυτό ξεχωρίζει ένα τραγούδι που γίνεται παγκόσμια επιτυχία. Είναι το "My Sweet Lord"

Μερικούς μήνες αργότερα, έρχεται η έκπληξη. Η εταιρεία Bright Tunes μηνύει τον George Harrison για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ισχυριζόμενη ότι το «My sweet Lord” είναι κλεμμένο από το «Hes so Fine» των Chiffons

Στη δίκη που ακολουθεί, ο George Harrison χάνει και αναγκάζεται να πληρώσει μια τεράστια αποζημίωση.
Πολύ αργότερα ο Ringo Starr βάζει τα πράγματα στη θέση τους δηλώνοντας «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δυό τραγούδια μοιάζουν. Αλλά πόσα και πόσα τραγούδια δεν έχουν γραφτεί έχοντας κάποια άλλη μελωδία στο μυαλό;»
Και εδώ αρχίζει η περιπλάνηση. Ποια είναι αυτή η λεπτή γραμμή που χωρίζει την αντιγραφή από τη δημιουργία; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Μήπως ισχύει αυτό που κάποτε είπε ο Τσαρούχης;
«Οι ατάλαντοι μιμούνται, οι ταλαντούχοι αντιγράφουν».
O Jef Lynn των ELO όταν τον κατηγόρησαν ότι τα τραγούδια του μοιάζουν πολύ με τραγούδια των Beatles απάντησε "Γιατί, κακό είναι να μοιάζουν τα τραγούδια σου με τα τραγούδια των Beatles;"
Πολλά μεγάλα συγκροτήματα έχουν κατηγορηθεί άμεσα ή έμμεσα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι Led Zeppelin, ένα συγκρότημα που η επιρροή του στη μουσική ήταν καθοριστική, κατέχει δεσπόζουσα θέση στη λίστα μας. Σχεδόν για όλες τις επιτυχίες τους υπάρχουν (άλλοτε αβάσιμες, πολλές φορές όμως βάσιμες) κατηγορίες για κλοπή.
Οι θρυλικοί Beatles την περίοδο της ακμής τους είχαν κατηγορηθεί ότι οι συνθέσεις τους δεν ήταν όλες δικές τους αλλά ότι αγόραζαν συνθέσεις άσημων μουσικών και τις εμφάνιζαν σαν δικές τους. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις καλλιτεχνών που οι επιτυχίες τους μοιάζουν υπερβολικά (αν δεν είναι αντιγραφές) με τραγούδια των Beatles.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

 πόσο διαφορετικό είναι το  "Child in Time" των Deep Purple



  από  το "Bombay Calling" των It's a Beautiful Day;






Το "Whole Lotta Love" των Led Zeppelin


πόσο διαφορετικό είναι από το "You Need Love" του Willie Dixon που το ακούμε εδώ από τον Peter Green


Το "Cigarettes & Alcohol" των Oasis

πόσο διαφορετικό είναι από το "Get It On" των T-Rex

Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου