Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η φωτογραφία στον 21ο αιώνα: Από τον κόκκο στα εικονοστοιχεία

Σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δίνεται η παρακάτω διάλεξη. Οι λάτρεις της φωτογραφίας (περιλαμβάνω και τον εαυτό μου) θα είναι εκει!

Η φωτογραφία καταφέρνει κάτι «μαγικό»: συμπυκνώνει τον κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων του χώρου και του χρόνου σε μόλις δύο διαστάσεις! Η αξία και η δύναμη μιας φωτογραφικής εικόνας είναι μεγάλες, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συμπυκνωμένη πληροφορία που μεταφέρει και, κατ’ επέκταση, όλες οι πληροφορίες, όλων των φωτογραφιών που φτάνουν μπροστά στα μάτια μας και που καθορίζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, για τη ζωή μας!
Τα νέα μέσα έχουν απογειώσει τις δυνατότητες των φωτογράφων και την ίδια στιγμή έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτογραφίας. Από την άλλη, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη σημαίνει και το τέλος της, από τη στιγμή που όλοι είναι εν δυνάμει «φωτογράφοι», ακόμα και αν αυτό που διαθέτουν δεν είναι παρά η κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου.
Όμως, ο φωτογράφος δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή. Τη στιγμή που φωτογραφίζει –για καλλιτεχνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς λόγους– γίνεται κομμάτι της τέχνης, της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης. Διαμορφώνει μια ευρύτερη θεώρηση της πραγματικότητας, αφού μια φωτογραφία είναι ταυτόχρονα και μια δική του ερμηνεία για τον κόσμο.
Σήμερα, η φωτογραφία έρχεται στο προσκήνιο μέσα από πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ και συνδέεται τόσο με την επικαιρότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και με την τέχνη. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο φωτογράφος δεν είναι πια μόνο φωτογράφος, αλλά και multimedia artist. Η τεχνολογία, ενσωματώνοντας το high definition video στις φωτογραφικές μηχανές, του έδωσε αυτή την καινούργια διάσταση. Ο φωτογράφος, μοντάροντας ήχο, εικόνα, βίντεο και λόγο, επικοινωνεί πολύ περισσότερα απ' ό,τι προηγουμένως.
Τελικά: Η ψηφιακή φωτογραφία έφερε επανάσταση στις οπτικές τέχνες ή απλώς εξόπλισε τον δημιουργό με ανοίκεια τεχνολογία και από αδυναμία να της δώσει ένα άλλο όνομα τη βάφτισε κι αυτή φωτογραφία, όπως στον υπολογιστή "πατάμε" το "ποντίκι" κι ανοίγει ένα "παράθυρο";
Έχουν δίκιο όσοι μιλούν για το τέλος της φωτογραφίας; Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των φωτογράφων και πώς αλλάζει η φωτογραφία αλλά και το επάγγελμα του φωτογράφου στις μέρες μας;

Επιμέλεια-Συντονισμός συζήτησης:
Καμίλο Νόλλας, φωτογράφος

Συμμετέχουν:
• Νικάνδρη Κουκουλιώτη, photo editor, ART/IF/ACT
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, δημοσιογράφος
Πάνος Κοκκινιάς, φωτογράφος
• Παντελής Αραπίνης, γκαλερί ΑΔ
• Θανάσης Μουτσόπουλος, ιστορικός τέχνης και θεωρητικός πολιτισμού, Αν. καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Γιώργος Δρίβας, σκηνοθέτης
Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτογράφος

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου